Koudetraining

De activiteiten die we organiseren halen het beste uit een jaar training met Wim Hof, yoga, pranayama en meditatie. Alle vaardigheden die je leert zijn onderdeel van je natuurlijke vermogen om gezond te zijn. Je hoeft dat vermogen slechts te activeren. De combinatie van relatief eenvoudige technieken zorgt voor een cumulatief effect.

‘Vroeger’ zwommen mensen wel vaker in koud water. Koud douchen deed je oma misschien nog. Kijk je over de grens dan zie je Russen die aan ijszwemmen doen. Tibetaanse monniken ontwikkelden de Tummo meditatie, waarbij door ademhaling en focus warmte opgewekt wordt. En iedereen kent India als de bakermat van yoga. Kortom, activatie, meditatie- en ademhalingstechnieken zijn er genoeg.

Om profijt te halen uit één van deze technieken zul je vele jaren moeten oefenen. Je kunt er zelfs je hele leven over doen. De kans is groot dat dit om deze reden niet voor jou is weggelegd. Bij onvoldoende progressie ligt afhaken op de loer. Het liefst willen we ‘instant’ effect in alles wat we doen. Juist daarom werkt zoiets simpels als focus op ademhaling, fysieke activiteit en koudetraining. Het doorbreekt je patroon van denken, het heeft direct impact op je fysiologie. Oftewel, je krijgt invloed op hoe je je daadwerkelijk voelt.

Klein beginnen

Je hoeft gelukkig niet jaren te oefenen om profijt te hebben van koudetraining. Begin met datgene wat binnen handbereik is. Maak het jezelf dus niet overdreven moeilijk. Klein beginnen betekent bijvoorbeeld koud afdouchen om je lichaam een opkikker te geven en het te laten wennen aan koude.

koudetraining: 3 pijlers

Cold
Koudetraining

Verbetert je doorbloeding en versterkt je immuunsysteem. Met koudetraining activeer je bovendien je bruin vet waardoor je steeds beter tegen kou kunt en je ‘slechte’ witte vetten zult verbranden. Je wordt ook nog eens getrakteerd op een fijne dosis endorfinen. Dit werkt pijnstillend en geeft je een gevoel van welbevinden. Het resultaat is een flinke boost aan energie.

Breathing
Ademhaling

Op efficiënte wijze energie omzetten en verzuring tegen gaan. Met de ademhalingstechniek verhoog je het zuurstofgehalte in je bloed. Dit leidt tot verlaging van het CO2-gehalte, waarbij je lichaam zich als het ware reinigt van afvalstoffen. Zie het als een reset naar z’n optimale waarden. Gevolg is dat de basis van ontstekingen vermindert of zelfs volledig kan worden weggehaald.

Focus
Focus

Brengt rust in je hoofd. Door focus en de juiste instelling stel je jezelf in staat uit je comfort-zone te stappen om uitdagingen (zoals een ijsbad) aan te gaan, en verandering in je doen en denken te bewerkstelligen. Via oefeningen en meditatie weet je voortaan die dingen aandacht te geven die er voor jou daadwerkelijk toe doen. Zodat wat waardevol is kan groeien.

Dit kan koudetraining je opleveren

 • Betere focus/doelgerichtheid
 • Beter bestand tegen koude
 • Meer energie
 • Goed voor hart en bloedvaten, verbetert de doorbloeding
 • Werkt ontstekingsremmend
 • Stimuleert en activeert bruin vet
 • Boost je immuunsysteem
 • Algeheel gevoel van welbevinden
 • Betere sportprestaties
 • Mogelijk positieve uitwerking bij auto-immuunziekten
 • Mogelijk gunstig effect bij overgewicht/obesitas